Nazdrowieiurode.pl

Zadbaj o swoje zdrowie i urodę z naszym portalem

Celiakia Choroby układu pokarmowego Zdrowie

Celiakia u dzieci

Nietolerancja glutenu objawia się najczęściej tuż po odstawieniu małego pacjenta od naturalnego pokarmu matki. Nierzadko bardzo męczące objawy, takie jak biegunka, wymioty i wzdęcia, sprawiają, że dziecko cierpi i ciężko mu pomóc domowymi sposobami. Jedynym skutecznym sposobem na uspokojenie objawów celiakii jest unikanie produktów z glutenem. Tylko jak to robić?

Nietolerancja glutenu u dzieci. Fotografia: www.childrens.com.
Nietolerancja glutenu u dzieci. Fotografia: www.childrens.com.

Celiakia u dzieci – objawy

Warto uświadomić sobie, że największym problemem dziecka dotkniętego celiakią jest niedożywienie i wyjałowienie organizmu. Odpowiednia ilość substancji odżywczych oraz wypoczynek i sen to najważniejsze elementy warunkujące prawidłowy rozwój niemowlęcia. Dlatego już pierwsze objawy celiakii powinny wzbudzić w nas podejrzenia. Może to być:

  • niedorozwój fizyczny – dziecko jest mniejsze od swoich rówieśników, wolno się rozwija, ma niedowagę,
  • długotrwały płacz bez ewidentnych przyczyn – może to być związane z bolesnym wzdęciem lub bólem brzuszka po posiłku,
  • u nieco starszych dzieci – biegunka, wymioty, wysypki na skórze.
  • wycofanie, otępienie, nierzadko nadpobudliwość i rozdrażnienie.

Warto zauważyć, że jeszcze niedawno nietolerancję glutenu uznawano za chorobę okresu niemowlęctwa. Szczegółowa diagnoza wskazała jednak, że celiakia pojawia się także u kilkuletnich dzieci, nastolatków, jak również osób dorosłych. Nierzadko zapadają na nią także kobiety w ciąży. Nieustannie trwają badania nad konkretną przyczyną pojawiania się nietolerancji glutenu, lecz jednoznacznej odpowiedzi wciąż nie ma. Bezwzględne znaczenie mają czynniki genetyczne, a także środowiskowe. Ich charakterystyczne połączenie skutkuje trzema rodzajami celiakii – jawną i pełnobjawową, skąpoobjawową oraz utajoną.


Nietolerancja glutenu u dzieci a dieta

Jak i czym karmić dziecko nietolerujące glutenu? Niestety nie jest to proste, ponieważ bardzo duża ilość produktów, powszechnie dostępnych w polskich sklepach spożywczych, zawiera gluten. Nie załamujmy się jednak i poszukujmy specjalnych półek z produktami bezglutenowymi. Na pewno w naszym mieście znajduje się też sklep ze zdrową żywnością, gdzie nie brakuje pokarmu dla osób z celiakią. Oczywiście wciąż dopuszczalnymi i wręcz zalecanymi są warzywa i owoce, kiełki. Jeśli chcemy natomiast dać dziecko substytut pszennego chleba, możemy upiec chleb kukurydziany.

Jak ognia należy unikać produktów zbożowych, produkowanych z pszenicy, żyta oraz jęczmienia. To jednak nie wszystko, bo wiele produktów współcześnie wzbogacanych jest, bądź zagęszczanych skrobią pszenną. To m. in. kostki rosołowe, popularne bulionetki, frytki, orzechy, czy miękkie sery. Uważne czytanie etykiet i mądre gotowanie pomoże nam dostarczyć dziecku niezbędnych, zdrowych wartości odżywczych bez ryzyka kłopotliwych powikłań.

Więcej o diecie bezglutenowej można przeczytać na http://idietetycznie.net/dieta-bezglutenowa/.

Niestety, w obliczu nowoczesnych rozwiązań medycznych, wciąż nie znaleziono lekarstwa na celiakię. Jest to rodzaj przypadłości, alergii, na którą jedynym rozwiązaniem jest dieta bezglutenowa. Na szczęście jednak jej zastosowanie pozwala niemal w 100 procentach wyeliminować ryzyko wystąpienia objawów. Co ważne, nie stosowanie diety bezglutenowej w przypadku celiakii utajonej może spowodować poważne choroby neurologiczne, bezpłodność, osteoporozę i wiele innych.

Zostaw opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *