Nazdrowieiurode.pl

Zadbaj o swoje zdrowie i urodę z naszym portalem

Celiakia

Celiakia to choroba, w której spożywanie produktów zawierających gluten – białko znajdujące się w większości rodzajów zbóż – wywołuje reakcję układu immunologicznego, powoduje stany zapalne i uszkadza jelito cienkie. To nie tylko nietolerancja glutenu, a poważne schorzenie które wywołuje szereg niepożądanych reakcji organizmu. Często przy tej chorobie występuje szereg powikłań spowodowanymi niedoborami w diecie czy też problemami trawiennymi.

Objawy celiakii to między innymi:

  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • uczucie gazu,
  • zmęczenie,
  • anemia spowodowana niedoborem żelaza,
  • spadek masy ciała,
  • depresja,
  • wysypka.

Jaka dieta przy celiakii?

Niestety nie da się w pełni wyleczyć celiakii, jednak jej objawy da się kontrolować za pomocą odpowiedniej diety. Przede wszystkim należy całkowicie wyłączyć z niej gluten – wszelkiego rodzaju mąki i zboża, np. chleb, makaron, ciastka i inne wypieki, a także piwo czy sosy sałatkowe. Należy jednocześnie wzbogacić dietę w produkty takie jak zdrowe tłuszcze i białka, rośliny strączkowe, bezglutenowe zboża (komosa ryżowa, proso), warzywa i owoce.

Celiakia wcale nie oznacza całkowitego końca z przyjemnościami – dziś na rynku dostępne jest wiele bezglutenowych mąk czy gotowych wypieków, dlatego nie trzeba na zawsze rezygnować z kanapek, pizzy czy ciast.

 

Nietolerancja glutenu u dzieci. Fotografia: www.childrens.com.
Celiakia Choroby układu pokarmowego Zdrowie

Celiakia u dzieci

Nietolerancja glutenu objawia się najczęściej tuż po odstawieniu małego pacjenta od naturalnego pokarmu matki. Nierzadko bardzo męczące objawy, takie jak biegunka, wymioty i wzdęcia, sprawiają, że dziecko cierpi i ciężko mu pomóc domowymi sposobami. Jedynym skutecznym sposobem na uspokojenie objawów…