Celiakia to choroba, w której spożywanie produktów zawierających gluten – białko znajdujące się w większości rodzajów zbóż – wywołuje reakcję układu immunologicznego, powoduje stany zapalne i uszkadza jelito cienkie. To nie tylko nietolerancja glutenu, a poważne schorzenie które wywołuje szereg niepożądanych reakcji organizmu. Często przy tej chorobie występuje szereg powikłań spowodowanymi niedoborami w diecie czy też problemami trawiennymi.
Objawy celiakii to między innymi:
- biegunki,
- wzdęcia,
- uczucie gazu,
- zmęczenie,
- anemia spowodowana niedoborem żelaza,
- spadek masy ciała,
- depresja,
- wysypka.
Jaka dieta przy celiakii?
Niestety nie da się w pełni wyleczyć celiakii, jednak jej objawy da się kontrolować za pomocą odpowiedniej diety. Przede wszystkim należy całkowicie wyłączyć z niej gluten – wszelkiego rodzaju mąki i zboża, np. chleb, makaron, ciastka i inne wypieki, a także piwo czy sosy sałatkowe. Należy jednocześnie wzbogacić dietę w produkty takie jak zdrowe tłuszcze i białka, rośliny strączkowe, bezglutenowe zboża (komosa ryżowa, proso), warzywa i owoce.
Celiakia wcale nie oznacza całkowitego końca z przyjemnościami – dziś na rynku dostępne jest wiele bezglutenowych mąk czy gotowych wypieków, dlatego nie trzeba na zawsze rezygnować z kanapek, pizzy czy ciast.
Nietolerancja glutenu objawia się najczęściej tuż po odstawieniu małego pacjenta od naturalnego pokarmu matki. Nierzadko bardzo męczące objawy, takie jak biegunka, wymioty i wzdęcia, sprawiają, że dziecko cierpi i ciężko mu pomóc domowymi sposobami. Jedynym skutecznym sposobem na uspokojenie objawów…
Pomimo, że celiakia zazwyczaj objawia się u dzieci, istnieją także przypadki jej początków dopiero w wieku dorosłym. Na jej wystąpienie składa się szereg czynników genetycznych i środowiskowych, ale głównym winowajcą jest białko, powszechnie występujące w pokarmie spożywanym przez mieszkańców Środkowej…
Osoby z celiakią muszą bardzo uważać, co jedzą – ich ciała są szczególnie wrażliwe na obecność glutenu w pożywieniu. Choroba ta polega na zaburzeniach nie tylko trawienia, ale także jelitowego wchłaniania tego składnika znajdującego się w zbożach. Kiedy dostaje się…
Komentarze i opinie