Celiakia to choroba, w której spożywanie produktów zawierających gluten – białko znajdujące się w większości rodzajów zbóż – wywołuje reakcję układu immunologicznego, powoduje stany zapalne i uszkadza jelito cienkie. To nie tylko nietolerancja glutenu, a poważne schorzenie które wywołuje szereg niepożądanych reakcji organizmu. Często przy tej chorobie występuje szereg powikłań spowodowanymi niedoborami w diecie czy też problemami trawiennymi.
Objawy celiakii to między innymi:
- biegunki,
- wzdęcia,
- uczucie gazu,
- zmęczenie,
- anemia spowodowana niedoborem żelaza,
- spadek masy ciała,
- depresja,
- wysypka.
Jaka dieta przy celiakii?
Niestety nie da się w pełni wyleczyć celiakii, jednak jej objawy da się kontrolować za pomocą odpowiedniej diety. Przede wszystkim należy całkowicie wyłączyć z niej gluten – wszelkiego rodzaju mąki i zboża, np. chleb, makaron, ciastka i inne wypieki, a także piwo czy sosy sałatkowe. Należy jednocześnie wzbogacić dietę w produkty takie jak zdrowe tłuszcze i białka, rośliny strączkowe, bezglutenowe zboża (komosa ryżowa, proso), warzywa i owoce.
Celiakia wcale nie oznacza całkowitego końca z przyjemnościami – dziś na rynku dostępne jest wiele bezglutenowych mąk czy gotowych wypieków, dlatego nie trzeba na zawsze rezygnować z kanapek, pizzy czy ciast.
Celiakia u dzieci
Nietolerancja glutenu objawia się najczęściej tuż po odstawieniu małego pacjenta…
Pierwsze objawy celiakii – nie lekceważ ich
Pomimo, że celiakia zazwyczaj objawia się u dzieci, istnieją także…
Diagnostyka i objawy nietolerancji glutenu. Jak rozpoznać celiakię u dzieci i dorosłych?
Osoby z celiakią muszą bardzo uważać, co jedzą – ich…
Komentarze i opinie