Oczy potrzebują określonych substancji dla zachowania ich optymalnego zdrowia. Jednym z kluczowych składników odżywczych dla zdrowia oczu jest luteina – karotenoid o właściwościach przeciwzapalnych. Czym dokładnie jest luteina i jakie korzyści przynosi dla naszego wzroku? I w jaki sposób można pozyskać ten składnik odżywczy z diety? Poniżej postaramy się odpowiedzieć na te pytania.
Czym jest luteina? Jakie są jej właściwości?
Luteina należy do rodziny przeciwutleniaczy karotenoidowych. Karotenoidy to rodzaj fitoskładników, czyli roślinnych substancji chemicznych, występujących w komórkach wielu rodzajów roślin.
Karotenoidy są odpowiedzialne za żywe kolory widoczne w wielu roślinach, takie jak jaskrawoczerwone, pomarańczowe i żółte odcienie różnych owoców i warzyw.
Podczas gdy pigmenty te odgrywają ważną rolę w zdrowiu roślin, zapewniają one również korzyści zdrowotne osobom spożywającym żywność, która jest dobrym źródłem tego fitoskładnika.
Wraz z luteiną, zeaksantyna jest kolejnym ważnym karotenoidem, który zapewnia korzyści dla zdrowia oczu. Jest ona strukturalnie podobna do luteiny, z niewielką różnicą w układzie jej atomów.
Luteina i zeaksantyna są jedynymi karotenoidami występującymi w siatkówce oka. Są one skoncentrowane głównie w plamce żółtej, znajdującej się w tylnej części oka.
Ze względu na miejsce koncentracji, te dwa karotenoidy znane są jako pigmenty plamki żółtej.Co wiadomo o korzyściach luteiny dla zdrowia oczu?
Jako silne przeciwutleniacze, luteina i zeaksantyna mogą chronić organizm, a zwłaszcza oczy, na wiele sposobów. Badania sugerują, że te składniki odżywcze mogą pomóc:
- tłumić stany zapalne, chronić przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym,
- poprawić ostrość widzenia,
- poprawić wrażliwość wzroku na kontrast,
- chronić tkankę oka przed uszkodzeniem przez światło słoneczne,
- zmniejszyć utratę i spowolnić śmierć komórek związaną z chorobami oczu,
- chronić oczy przed szkodliwym niebieskim światłem,
- przekształcać sygnały świetlne w sygnały elektryczne w siatkówce i pomagać w przekazywaniu tych sygnałów do kory wzrokowej w mózgu,
- chronić przed krótkowzrocznością,
- chronić wcześniaki przed skutkami retinopatii wcześniaków (ROP).
Luteina i choroby oczu
Oprócz korzyści wymienionych powyżej, istnieją również dowody na to, że luteina i zeaksantyna mogą zapewniać korzyści związane z następującymi schorzeniami oczu:
- Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD). W krajach rozwiniętych AMD jest główną przyczyną ślepoty i trwałego upośledzenia wzroku. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym w 2011 roku przez Trusted Source, luteina i zeaksantyna mogą chronić przed progresją AMD w późnym stadium aż do ślepoty.
- Retinopatia cukrzycowa. Dotyka około jednej trzeciej osób z cukrzycą. Chociaż badania są ograniczone, to te przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że luteina i zeaksantyna mogą pomóc w zmniejszeniu markerów stresu oksydacyjnego, które mogą prowadzić do uszkodzenia oczu i utraty wzroku.
- Zaćma. Zaćma to mętne plamy, które rozwijają się w soczewce oka. Według badań przeprowadzonych w 2006 roku przez Trusted Source, osoby spożywające dietę ubogą w luteinę i zeaksantynę mogą być bardziej narażone na rozwój zaćmy.
- Choroba suchego oka. W przypadku choroby suchego oka, znanej również jako zespół suchego oka, oczy nie wytwarzają wystarczającej ilości nawilżenia, aby pokryć oczy. Może to powodować zaczerwienienie, swędzenie, pieczenie oczu, tymczasowe rozmycie i uczucie, jakby w oku znajdował się piasek. Według badań przeprowadzonych w 2016 r. przez Trusted Source, luteina może pomóc zmniejszyć te objawy.
Ile luteiny potrzebujemy?
Chociaż nie ma zalecanego spożycia luteiny w diecie, jest ona ogólnie uważana za bezpieczną, nawet w większych ilościach. Klasyfikuje się ją jako ogólnie uznaną za bezpieczną (GRAS).
Badania przeprowadzone w ramach dużego badania Age-Related Eye Disease Study 2Trusted Source wykazały, że 10 mg luteiny i 2 mg zeaksantyny skutecznie zmniejszało progresję do zaawansowanego AMD.
Jakie produkty są dobrym źródłem luteiny?
Największa ilość luteiny w diecie znajduje się w zielonych warzywach liściastych, takich jak:
- jarmuż,
- szpinak,
- brokuły,
- sałata,
- pietruszka,
- bazylia,
- pory,
- groszek.
Luteinę można również znaleźć w innych produktach spożywczych, takich jak
- żółtka jaj,
- czerwona papryka,
- kukurydza,
- pszenica durum,
- pszenica einkorn,
- pistacje.
Luteina jest najlepiej wchłaniana, gdy jest przyjmowana z pożywieniem o wysokiej zawartości tłuszczu. Wynika to z faktu, że lipoproteiny o niskiej gęstości są głównym środkiem transportu luteiny w organizmie.
Chociaż spożywanie pokarmów jest zazwyczaj najlepszym sposobem na uzyskanie potrzebnej luteiny, można również zwiększyć jej spożycie za pomocą suplementów diety.
Suplementy luteiny są często pozyskiwane z kwiatów nagietka i mieszane z olejami, ale mogą być również wytwarzane syntetycznie.