Nazdrowieiurode.pl

Zadbaj o swoje zdrowie i urodę z naszym portalem

Zdrowie

Poznaj najpopularniejsze produkty pszczele

Powszechnie uznaje się, że pszczoły miodne zajmują się produkcją jedynie miodu oraz pierzgi. Jak się jednak okazuje, dzięki ich wysiłkowi powstają również pyłek i wosk pszczeli, propolis, mleczko pszczele, a także wykorzystywany do obrony przed zagrożeniem jad pszczeli. Zbiorczo określane są mianem produktów pszczelich.

produkty pszczele

Miód oraz pierzga stanową podstawowe pożywienie dla pszczół, zapewniając im przetrwanie oraz zrównoważony rozwój. Wraz z miodem pszczoły przechowują pyłek pszczeli jako cenne źródło białka, wytwarzają wosk do plastrów, tzw. galaretkę królewską (pokarm dla królowej oraz młodych pszczół), propolis (materiał o dużej lepkości zapobiegający przedostawaniu się owadów do plastrów), a także jad pszczeli do żądlenia. Konieczność wytwarzania tych produktów stanowi naturalny instynkt pszczół miodnych.

Warto wiedzieć, że produkty pszczele znajdują swoje zastosowanie posiadając szerokie korzyści prozdrowotne, a nawet lecznicze, będąc często podstawą sposobu na zdrowe odżywianie oraz wzmocnienia naszej odporności.


Pierzga

Stanowi podstawowy element w jadłospisie pszczół. Substancja ta ma grudkowatą konsystencję, cechującą się nieregularnymi kształtami oraz ciemnobrązowym kolorem. Pierzga jest produkowana z dostarczanego przez zbieraczki pyłku kwiatowego, po czym już w ulu tworzona jest mieszanina tej substancji wraz z miodem oraz śliną. Dzięki procesowi fermentacji mlekowej tak ubita substancja (pszczoły umieszczają ją w komórkach plastrów) wykazuje odporność na gnicie oraz rozwój pleśni.

Pierzga posiada liczne substancje odżywcze i związki chemiczne, takie jak białka, węglowodany, egzogenne aminokwasy, tłuszcze, witaminy, jest także cennym źródłem pierwiastków w postaci m.in. żelaza, krzemu, fosforu, potasu, manganu, sodu, cynku, selenu. Bogactwo tego typu składników powoduje, że pierzga znajduje różnorodne zastosowanie w medycynie: regulując i wspomagając układu pokarmowy, wzmacniając odporności organizmu, ponadto przy objawach przewlekłego zmęczenia oraz po intensywnym wysiłku, a także przy stanach depresyjnych.


Miód pszczeli

Jest słodką substancją wytwarzaną z nektaru kwiatowego, który jest zbierany przez pszczoły. Stanowi on podstawowy element pokarmowy dla pszczół, natomiast człowiekowi jest on znany już od wieków zarówno jako słodka substancja, jak również i lekarstwo na różne typy dolegliwości oraz podstawę wielu rekomendowanych diet.

W medycynie naturalnej szeroko znany jest chociażby pochodzący z Nowej Zelandii miód Manuka wytwarzany przez pszczoły z krzewów drzewa herbacianego (inaczej znany jako krzew Manuka), rośliny określanej mianem wiecznie zielonej. Posiada on właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne, a także przeciwwirusowe. Rekomendowany jest on zwłaszcza osobom o niskiej odporności.


Pyłek pszczeli

Pyłek to nic innego jak męskie komórki rozrodcze, które posiadają rośliny nasienne. Dzięki pszczołom jest on przenoszony podczas zbierania przez nie nektaru, w ten sposób owady odgrywają kluczową rolę w zapylaniu upraw na całym świecie.

Pyłek pszczeli jest bogatym w substancje odżywcze suplementem diety, zawierając m.in. liczne enzymy, antyoksydanty, flawonoidy oraz inne cenne związki chemiczne. Pyłki zawierają również białko, którego ilość może wahać się od 2.5% do nawet 61%.


Mleczko pszczele

To specjalny pokarm, który wydzielany jest z gruczołów pszczół pielęgniarek. Posiada mleczną konsystencję i jasny blady kolor. Mleczko pszczele posiada wiele cennych składników odżywczych, jest bogaty w białka, witaminy, minerały oraz aminokwasy.

Substancja ta jest specjalnie podawana larwom, które w przyszłości mają uzyskać status królowych (długość życia królowej waha się od 2 do 3 lat). Pszczoły o niższym statusie żyją zazwyczaj od 40 do 45 dni.

Mleczko pszczele jest dobrze znanym produktem wykorzystywanym od minimalizowania efektów oraz skutków starzenia się.


Propolis

Pszczoły wytwarzają go wykorzystując lepkie żywice z pączków drzew, soków oraz innych źródeł roślinnych. Często przez pszczelarzy nazywany jest klejem dla pszczół. Jego zastosowanie polega na uszczelnieniu szczelin lub pęknięć w ulu, stanowiąc zabezpieczenie przez przedostaniem się intruzów do wnętrza ula.

Propolis zawiera właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, co jest korzystne w leczeniu ran i zwalczaniu chorób jako element wspomagający. To substancja bogata również we flawonoidy i ma właściwości antyoksydacyjne.


Wosk pszczeli

Pszczoły robotnice w bardzo młodym wieku (od 14 do 18 dni) wytwarzają wosk pszczeli z wydzieliny swoich specjalnych gruczołów woskowych. Wosk pszczeli pomaga im budować ściany i pokrywy dla plastrów miodu.

Ma różnorodne zastosowania w produkcji m.in. świec, kosmetyków, w tym balsamów do ust, kremów.


Jad pszczeli

Stanowi niezwykle ważny element obronny pszczół. Badania wykazują, że jad pszczeli może być wykorzystywany jako element wspomagający leczenie raka piersi, jak również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Zostaw opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *