Nazdrowieiurode.pl

Zadbaj o swoje zdrowie i urodę z naszym portalem

Zdrowie

Kurczak ekologiczny – postaw na zdrową żywność

Kurczak ekologiczny to mięso pochodzące z hodowli EKO, w której zwierzęta mają dostęp do wolnego wybiegu i są karmione naturalnymi paszami. Taki produkt spełnia wysokie standardy najwyższej jakości. Wyjaśniamy, dlaczego warto wybierać kurczaka BIO.

kurczak ekologiczny


Kurczak z certyfikatem EKO – cenny produkt

Kurczak z certyfikatem EKO jest niezwykle cennym produktem, który jest wyjątkowo bogaty w liczne wartości odżywcze. Zawiera między innymi wysoką zawartość białka, a jednocześnie ma bardzo mało tłuszczu, na przykład w porównaniu do mięsa wieprzowego, które to w Polsce jest najbardziej popularne jeśli właśnie chodzi o mięso. Drób, zwłaszcza kurczak, jest lekkostrawny. A ze względu na właściwości odżywcze, to mięso jest szczególnie cenione przez osoby na diecie lekkostrawnej i odchudzającej, a także i osób, które uprawiają sport. Co ważne, jest to również produkt preferowany i tolerowany zarówno przez najmłodszych, jak i osoby starsze.


Kurczak z wolnego wybiegu – jak wygląda hodowla?

Po pierwsze – wybiera się te rasy, które rzadko chorują i są przystosowane do pobierania pokarmu na wolnym wybiegu. Wszystko przebiega tak jak powinno. Kurczak z wolnego wybiegu ma dostęp do wody, zdrowego pożywienia, a także wybiegu i odpowiedniej ilości światła słonecznego. Dostępne dla zwierząt są zioła, dżdżownice, drobne owoce, ślimaki, czyli składniki, które naturalne wspomagają proces trawienia kurczaków, ale mają one również możliwość spożywania zdrowej paszy. Należy zauważyć, że kury mają spore zapotrzebowanie na składniki mineralne – z tego powodu w ekologicznych gospodarstwach otrzymuje dodatkowo skorupki jaj ekologicznych, susz z nasion pokrzywy, popiół drzewny czy rozdrobnione igliwia jodły czy sosny.

Warto przejrzeć:  Niewydolność serca lewo- i prawokomorowa. Charakterystyczne objawy schorzenia

Kurczak bez antybiotyków

Do ekologicznych gospodarstw wybiera się przede wszystkim rasy, które charakteryzuje to, że są bardzo odporne na choroby. Dzięki temu w ciągu całego życia zwierząt nie trzeba podawać żadnych antybiotyków, dzięki czemu można otrzymać taki zdrowy i smaczny artykuł, jak kurczak bez antybiotyków. Dzisiejsi konsumenci są niezwykle świadomi i poszukują zdrowych dla organizmu produktów.


Kurczak bez hormonów

Ekologiczne mięso to także kurczak bez hormonów. W gospodarstwach EKO nie stosuje się żadnych preparatów, które mają za zadanie zwiększyć i przyspieszyć wzrost zwierząt. W paszach nie stosuje się również żywności modyfikowanej genetycznie, czyli GMO.


Gdzie kupić EKO kurczaka?

Ekologiczne produkty coraz częściej można znaleźć w wielkopowierzchniowych marketach, ale nadal lepiej jednak korzystać po prostu ze sklepów ze zdrową żywnością. Można w nich znaleźć sporą ilość zdrowych artykułów żywieniowych i mieć pewność, że kupuje się wysokiej jakości mięso.


Kurczak BIO w kuchni

Mięso z kurczaka jest cenione przede wszystkim za smak. Można przygotować z niego zdrowy rosół, a także lekkostrawne dania – gotowane lub pieczone, dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie lub które na co dzień uprawiają sport. Natomiast osoby, które lubią i mogą spożywać ostre przyprawy, mogą przygotować skrzydełka z grilla na ostro, pieczone udka czy kotlety z piersi kurczaka.

Warto przejrzeć:  Skąd się bierze zgaga? Co jest jej przyczyną i jak ją leczyć?

Zostaw opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *