Nazdrowieiurode.pl

Zadbaj o swoje zdrowie i urodę z naszym portalem

Choroby układu pokarmowego Zdrowie Żołądek

Nadkwasota żołądka. Czym się objawia i jak się leczy nadkwaśność?

Nadkwaśność, zwana również nadkwasotą, jest nieprzyjemną przypadłością, która w większości przypadków towarzyszy chorobie wrzodowej oraz refluksowi. Wiąże się ona z poważnym dyskomfortem, a czasami także i bólem, więc warto wiedzieć, jak jej zapobiegać, a jeśli już się pojawi, jak z nią skutecznie walczyć.

nadkwasota żołądka
nadkwasota żołądka

Przyczyny i objawy nadkwasoty

Nadkwasotą żołądka określamy stan, w którym w sokach żołądkowych pojawia się zbyt duża ilość kwasu solnego. Nadkwaśność jest zaburzeniem pracy układu pokarmowego, podczas której żołądek wydziela zbyt dużo soków trawiennych, ale nie poddaje ich rozcieńczaniu i zobojętnieniu. Nadkwasocie towarzyszyć mogą inne przykre dolegliwości i objawy, takie jak wymioty, nudności, a nawet ból w nadbrzuszu. Towarzyszy jej na ogół również uporczywa zgaga.

Głównych przyczyn nadkwasoty należy doszukiwać się w nieprawidłowo skomponowanej codziennej diecie. Jeśli spożywa się słodycze, tłuste potrawy oraz spożywa alkohol, żołądek zostaje przeciążony szkodliwymi czynnikami, których nie jest w stanie strawić i wzmaga produkcję soków trawiennych. Inną przyczyną nadkwasoty mogą być nerwowe, pospieszne i nieregularne posiłki.

Nadkwasota żołądka jednak leży również u podstaw takich schorzeń jak refluks żołądka oraz choroba wrzodowa, towarzyszy również nerwicy żołądka i jego zapaleniu. Dolegliwość tę mogą powodować spożywane leki i stosowane używki, w tym kawa. Jeśli cierpi się na nadkwasotę, trzeba znaleźć przyczynę problemu i albo ją wyeliminować, albo podjąć efektywne leczenie.

Warto przejrzeć:  Arytmia serca - czym jest? Jakie są jej rodzaje, przyczyny oraz objawy

Sok trawienny zawiera kwas solny, który posiada wyjątkowo żrące właściwości. To dzięki nim jest w stanie tak dobrze radzić sobie z trawieniem spożywanym produktów. Ludzki żołądek nie musi się tego kwasu obawiać, gdyż posiada naturalną ochronę w postaci błony śluzowej wyściełającej całą powierzchnię narządu. Problem rodzi się, gdy błona ulega uszkodzeniu, jak ma to miejsce w wypadku wrzodów żołądka czy nadżerek towarzyszących refluksowi. Kwasy żołądkowe szkodzą delikatnej tkance. Dochodzi do przykrych dolegliwości brzusznych: zgagi, pieczenia, odbijań, zaparć i bólu. Nadkwaśności żołądka nie wolno ignorować, gdyż może prowadzić do dużo poważniejszych schorzeń.


Dieta przy nadkwasocie i leczenie

Podstawą walki z nadkwasotą żołądka jest prawidłowo skomponowana dieta. Dla osób cierpiących na tę dolegliwość bardzo istotna jest duża zawartość białka w codziennych posiłkach. Pełnowartościowe białko – czyli zawierające wszystkie aminokwasy – pomaga wiązać nadmiar kwasu solnego. Trzeba więc spożywać chude mięso, chudy drób i chude ryby, a także mleko i jego przetwory. Komponując dietę trzeba za to ograniczyć produkty będące bogatym źródłem błonnika. Błonnik, jako nietrawiony zespół komórkowych ścian roślin, dość długo zalega w żołądku, co może stymulować produkcję soków trawiennych. By nie obciążać układu pokarmowego, warzywa i owoce lepiej spożywać w formie ugotowanej, a świeże soki rozcieńczać. Nie zaszkodzi także kuracja ziołowa, np. napar z prawoślazu lekarskiego.

Warto przejrzeć:  Zgaga, czyli kilka sposobów na palący problem

W aptekach kupić można liczne preparaty ograniczające przykre dolegliwości związane z nadkwasotą żołądka. Pomagają one zobojętniać kwasy zgromadzone w żołądku. Jednak zanim sięgnie się po jakikolwiek specyfik, lepiej skonsultować się z lekarzem, który podejmie decyzję, czy nie trzeba przeprowadzić dalszej diagnostyki – chociażby w kierunku wrzodów żołądka czy dwunastnicy. Zanim zacznie się przyjmować leki, warto także przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym i spróbować zmienić, to co może szkodzić. Palenie, spożywanie alkoholu, ciężka i mocno doprawiona kuchnia, nadmiar słodyczy – to może zaogniać objawy związane z nadkwasotą.

Kluczem jest zrównoważona dieta, z głównym naciskiem na gotowane owoce i warzywa, z dużą ilością wody – zaleca się spożycie 6-8 szklanek wody mineralnej dziennie.

Dla złagodzenia objawów nadkwaśności żołądka stosować można:

  • mleko magnezjowe,
  • żółty szafran, herbata,
  • wodę z kory wiązu,
  • oliwę z oliwek w małych dawkach.

Zostaw opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *