Witamina Bt zwana popularniej jako l-karnityna (inna pisownia to l’karnityna) ma działanie wpływające na kondycję mięśni oraz przemiany lipidowe zachodzące w naszym organizmie. Regulowanie gospodarki lipidowej to główna rola l-karnityny.
Skład chemiczny l’karnityny i jej właściwości
L-karnityna to związek złożony z lizyny oraz metioniny, które są aminokwasami. Witamina ta jest syntezowana w mózgu, nerkach oraz wątrobie, prawie cała zawartość l-karnityny jest magazynowana jest w mięśniu sercowym oraz mięśniach szkieletowych. Syntezowanie w wątrobie l’karnityny możliwe jest przy udziale żelaza, witaminy PP, C oraz B6.
Stosowana regularnie l’karnityna przyczynia się do:
- obniżenia poziomu złego cholesterolu,
- zwalczania wolnych rodników,
- podtrzymania odpowiedniego stężenia glukozy w krwi,
- lepszej ochrony naczyń krwionośnych,
- eliminacji wolnych rodników.
Należy jednak pamiętać, że w nadmiarze l’karnityna może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, wymioty, biegunka czy też nudności.
L-karnityna w pokarmie
Znakomitym źródłem witaminy Bt są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso w postaci głównie wołowiny, baraniny oraz wieprzowiny, mleko (również jego przetwory), a także ryby. Mała zawartość l’karnityny w produktach pochodzenia roślinnego nie pozwala na efektywne uzupełnianie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę wynoszącego 15 mg na 24 godziny. Niedobór l-karnityny to częsta przypadłość osób będących wegetarianami.
Dbając o dostarczanie naszemu organizmowi odpowiednich dla jego funkcjonowania substancji odżywczych zalecane jest stosowanie różnego rodzaju suplementów, szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia, gdyż l’karnityna odpowiada za przemianę spożywanego pokarmu w energię poprzez transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórek. Kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach są jednak transportowane, krótkołańcuchowe usuwane są z mięśni za pomocą l-karnityny, przez co dochodzi do oczyszczenia naszego organizmu z toksyn.
Schorzenia związane z niedoborem l-karnityny
- miopatia – osłabienie mięśni naszego szkieletu,
- niewydolność mięśnia sercowego,
- uszkodzenie mięśni.
Pomocnicza rola l-karnityny w leczeniu schorzeń
- dializa,
- zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu,
- otyłość,
- choroba Alzheimera,
- choroba AIDS,
- choroba wieńcowa,
- miażdżyca obwodowych naczyń,
- niewydolność krążenia.
Tak użytkownicy znaleźli artykuł:
- karnityna