Nazdrowieiurode.pl

Zadbaj o swoje zdrowie i urodę z naszym portalem

Zdrowie

L’karnityna (L-karnityna) – charakterystyka i właściwości witaminy Bt

Witamina Bt zwana popularniej jako l-karnityna (inna pisownia to l’karnityna) ma działanie wpływające na kondycję mięśni oraz przemiany lipidowe zachodzące w naszym organizmie. Regulowanie gospodarki lipidowej to główna rola l-karnityny.

L-karnityna w pokarmie i suplementach. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę Bt. Fotografia: draxe.com.
L-karnityna w pokarmie i suplementach. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę Bt. Fotografia: draxe.com.

Skład chemiczny l’karnityny i jej właściwości

L-karnityna to związek złożony z lizyny oraz metioniny, które są aminokwasami. Witamina ta jest syntezowana w mózgu, nerkach oraz wątrobie, prawie cała zawartość l-karnityny jest magazynowana jest w mięśniu sercowym oraz mięśniach szkieletowych. Syntezowanie w wątrobie l’karnityny możliwe jest przy udziale żelaza, witaminy PP, C oraz B6.

Stosowana regularnie l’karnityna przyczynia się do:

  • obniżenia poziomu złego cholesterolu,
  • zwalczania wolnych rodników,
  • podtrzymania odpowiedniego stężenia glukozy w krwi,
  • lepszej ochrony naczyń krwionośnych,
  • eliminacji wolnych rodników.

Należy jednak pamiętać, że w nadmiarze l’karnityna może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, wymioty, biegunka czy też nudności.


L-karnityna w pokarmie

Znakomitym źródłem witaminy Bt są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso w postaci głównie wołowiny, baraniny oraz wieprzowiny, mleko (również jego przetwory), a także ryby. Mała zawartość l’karnityny w produktach pochodzenia roślinnego nie pozwala na efektywne uzupełnianie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę wynoszącego 15 mg na 24 godziny. Niedobór l-karnityny to częsta przypadłość osób będących wegetarianami.

Dbając o dostarczanie naszemu organizmowi odpowiednich dla jego funkcjonowania substancji odżywczych zalecane jest stosowanie różnego rodzaju suplementów, szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia, gdyż l’karnityna odpowiada za przemianę spożywanego pokarmu w energię poprzez transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórek. Kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach są jednak transportowane, krótkołańcuchowe usuwane są z mięśni za pomocą l-karnityny, przez co dochodzi do oczyszczenia naszego organizmu z toksyn.


Schorzenia związane z niedoborem l-karnityny

  • miopatia – osłabienie mięśni naszego szkieletu,
  • niewydolność mięśnia sercowego,
  • uszkodzenie mięśni.

Pomocnicza rola l-karnityny w leczeniu schorzeń

  • dializa,
  • zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu,
  • otyłość,
  • choroba Alzheimera,
  • choroba AIDS,
  • choroba wieńcowa,
  • miażdżyca obwodowych naczyń,
  • niewydolność krążenia.
Tak użytkownicy znaleźli artykuł:
  • karnityna

Zostaw opinię

Twoja ocena publikacji*

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *