Nazdrowieiurode.pl

Zadbaj o swoje zdrowie i urodę z naszym portalem

Choroby genetyczne Choroby układu pokarmowego Trzustka Zdrowie

Rak trzustki gruczołowy i dokrewny – przyczyny, objawy oraz rokowania nowotworu

Nowotwory trzustki powstają wówczas, kiedy w sposób niekontrolowany w jej obrębie rozwijają się komórki nowotworowe. Z jednej strony, w porównaniu do innych nowotworów, ten rak jest raczej rzadki i tyczy się zdecydowanie mniejszej liczby osób. Z drugiej, jeżeli już na niego zachorujemy, to szanse na ozdrowienie są raczej nikłe. Spośród wszystkich nowotworów to właśnie ten najczęściej doprowadza do zgonu.

Sama choroba rozwija się w sposób podstępny. Na samym początku nie ma tak naprawdę żadnych objawów i tylko przy odrobinie szczęścia może on zostać wcześniej wykryty. W większości wypadków wykrywa się go późno, kiedy jest już na tyle zaawansowany, że leczenie prawdopodobnie nie da żadnych rezultatów.

Objawy i przyczyny raka trzustki. Fotografia: medicalnewstoday.com.
Objawy i przyczyny raka trzustki. Fotografia: medicalnewstoday.com.

Podział nowotworów trzustki

Nowotwory trzustki często rozwijają się niepostrzeżenie (lub dają niewielkie objawy, klasyfikowane często jako inne schorzenia) przez wiele lat, przez co późno wykryte rokują źle. Nowotwory trzustki można podzielić na dwie grupy:

  • Rak gruczołowy – nowotwory złośliwe, które pojawiają się na części produkującej sok trzustkowy. Dzięki niemu możliwe jest trawienie pokarmu
  • Rak występujący w części dokrewnej – ten nowotwór powstaje z tej części, w której bytują komórki produkujące hormony. Nade wszystko w tej części tworzona jest insulina oraz glukagon, czyli te substancje, które są warunkami prawidłowego stężenia glukozy we krwi.

Nie każdy może zapaść na nowotwór trzustki. Są jednak takie predyspozycje i czynniki ryzyka, które mogą świadczyć o tym, że w rzeczywistości kiedyś będziemy zmagać się z tą chorobą. Przede wszystkim – palenie tytoniu. Jest to rzecz najbardziej świadcząca o tym, że choroba stanie się kiedyś naszym towarzyszem. Innymi czynnikami ryzyka są na pewno przewlekłe zapalenia trzustki oraz predyspozycje genetyczne. W przypadku genetyki te geny, które warunkują raka trzustki mogą także powodować zdecydowanie większą zachorowalność na raka piersi oraz jajnika u kobiet. Osoby otyłe oraz cierpiące na cukrzycę także powinny mieć się na baczności i regularnie wykonywać badania przesiewowe.


Rak trzustki a przyczyny

Nie jest jasno stwierdzone, jakie są konkretne przyczyny zachorowań na raka trzustki.

Rak trzustki występuje, gdy w komórkach trzustki rozwijają się mutacje w łańcuchu DNA. Mutacje te powodują wzrost komórek w sposób niekontrolowany. Komórki te kumulując się mogą tworzyć guza.

Najczęściej rak trzustki rozwija się w komórkach wyściełających przewody trzustki. Ten typ raka nazywamy gruczolakorakiem trzustki.

Niekiedy rak może tworzyć się w komórkach wytwarzających hormony trzustki. Ten typ raka należy do grupy nowotworów układu hormonalnego.

Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na raka trzustki – 8 na 10 osób z tym typem nowotworów przekroczyło 60. rok życia. Ponadto większa zachorowalność występuje także u osób cierpiących na przewlekłe zapalenie trzustki, cukrzycę czy też chorobę wrzodową. Grupę podwyższonego ryzyka stanowią również osoby palące oraz spożywające alkohol.

Czynniki środowiskowe takie jak zanieczyszczenie powietrza czy kontakt ze środkami chemicznymi typu pestycydy, benzydyna czy chlorek metylenu mogą sprzyjać rozwojowi nowotworu.


Rak trzustki a objawy

Co powinno wzbudzić naszą ostrożność? Jakie są objawy raka trzustki?

  • przede wszystkim – przez bardzo długi czas nowotwór trzustki w ogóle nie daje o sobie znać,
  • na samym początku może pojawić się osłabienie oraz dyskomfort w części górnej brzucha. Osoba traci apetyt oraz cierpi na wzdęcia. Niestety, takie same objawy mogą pojawić się w przypadku wielu innych schorzeń, dlatego też pacjenci bardzo często przymykają na to oko.

Kiedy nowotwór trzustki staje się bardziej zaawansowany (czyli niezwykle trudny do leczenia) zaczyna dawać objawy specyficzne, które jednoznacznie świadczą o tym, z jaką chorobą mamy do czynienia:

  • zmniejsza się masa ciała – dzieje się tak bardzo szybko, przy braku stosowania jakiejkolwiek diety,
  • pojawia się żółtaczka, a chory odczuwa bardzo uporczywy świąd,
  • chory czuje ból nie tylko w obrębie brzucha, ale także w plecach. Bardzo charakterystyczne jest to wówczas, kiedy ból promieniuje – od pępka do tyłu kręgosłupa,
  • bardzo często osoba chorująca na raka trzustki zaczyna cierpieć również na cukrzyce, zakrzepicę żylną oraz na wędrujące, zakrzepowe zapalenie żył.

Ciała osób chorych mogą także rozpocząć nadmierną produkcję popularnych hormonów. Przez to pojawiają się zupełnie nowe objawy, które nie są być może charakterystyczne dla raka, ale mogą świadczyć o bardzo zaburzonej pracy trzustki.

Osoba chora raz ma zaniżony poziom glukozy we krwi, a raz bardzo wysoki. Bierze się to z zupełnie niekontrolowanej produkcji takich hormonów, jak insulina oraz glukagon.

Znacznie gorzej jest, kiedy pojawia się bardzo ciężka choroba wrzodowa w obrębie żołądka bądź wyjątkowo uprzykrzająca życie biegunka. Każdy, kto choć raz miał biegunkę przez kilka dni to wie, jak może to utrudnić funkcjonowanie. Wszystkie dolegliwości, które są bezpośrednio powiązane z rakiem trzustki, w pełnej krasie pojawiają się dopiero wówczas, kiedy choroba jest w bardzo zaawansowanym stadium.


Diagnostyka raka trzustki

Raka trzustki rozpoznaje się późno. W diagnostyce stosuje się przede wszystkim USG jamy brzusznej – dzięki temu można wstępnie ocenić, jaki jest stan tegoż organu.

Chcąc uzyskać zdecydowanie dokładniejsze wyniki badań lekarze zlecają wykonanie tomografii komputerowej. Dzięki temu można dobrze określić nie tylko wielkość, ale nawet charakter zmian, jakie pojawiają się w samej trzustce.


Rak trzustki a dieta

Dobrą profilaktyką jest zmiana nawyków żywieniowych i uwzględnienie w naszej diecie pokarmów bogatych w błonnik, witaminę C i inne przeciwutleniacze oczyszczające organizm z toksyn, kwasy tłuszczowe wielonienasycone zawarte w olejach roślinnych i rybach. Unikajmy natomiast nadmiernego spożywania mięsa, tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów.

Zostaw opinię

Twoja ocena publikacji*

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *